пʼятницю, 14 грудня 2012 р.

Для здоров'я людей

Теорія сумісності харчових продуктів, розроблена американським медиком Шелтоном, знаходить дедалі більше прихильників. Про її секрети на прохання кореспондента “Укрінформ” розповідає заступник головного лікаря Республіканського центру здоров’я, кандидат медичних наук Л. Є. Меламент:





-- Головне у ній - старатись не вживати одночасно їжу,  яка містить білки і вуглеводи. Це пояснюється біохімічними процесами, що відбуваються в організмі людини. Білки - м’ясо, риба, бульйони, яйця, бобові, гриби тощо - викликають у шлунку виділення ферментів кислої реакції, а продукти, що містять вуглеводи, - хліб, крупи, борошняні вироби, цукор, картопля і т. ін. - ферментів лужної реакції. При спільному вживанні білків та вуглеводів кислоти нейтралізуються лугами і їжа недоперетравленою рухається шлунково-кишковим трактом. Частина  неперероблених продуктів “накипом” осідає на стінках кишечника і закриває канали травних залоз, по яких повинні надходити необхідні ферменти. Інша ж частина у вигляді обезводнених каменів, здатних зберігатись довгі роки, скупчується у складках кишечника, стаючи джерелом отруєння крові. При сукупному вживанні білків і вуглеводів підвищується витрата травних соків. Хронічне перевантаження залоз веде до передчасної втрати ними своїх функцій. Виникає ряд шлункових захворювань.
Вихід - роздільне харчування. Вживання вуглеводів повинно бути відокремлене від білкової трапези мінімум двома - трьома годинами.
До особливої групи Шелтон відносить так звані живі продукти, які вживаються без теплової обробки - зелень, овочі, фрукти, ягоди, соки, сухофрукти тощо. Вони цінні тим, що сумісні з будь-якою їжею. Тому м’ясні і рибні страви краще їсти не із хлібом, кашею чи макаронами, а з овочами.
Ми часто харчуємось бутербродами. Однак ми забули про значення цього німецького слова: “бутер” - масло, ”брот” - хліб. Саме такий бутерброд корисний: жири сумісні і з білками, і з вуглеводами. А ось сендвіч з ковбасою, сиром чи рибою, та ще із солодким чаєм зашкодить Вам. Корисніше доповнити його овочами, редискою, огірком, листям салату.
Чаювання бажано перенести на 2-3 години після прийому білкової їжі. Із солодким чаєм сумісні тільки вуглеводи. Ось і хліб з маслом може бути доречним. У практиці громадського харчування широко застосовуються чаї, компоти, киселі під час їжі. Однак солодка страва викликає бродіння в шлунку, чим створює серйозну перешкоду для перетравлювання їжі. Так само діє і молоко в поєднанні з виробами із дріжджового тіста.
Для багатьох людей непереносним продуктом може бути молоко. Інша справа кефір - він завжди корисний.

Всіх порад тут, звичайно, не перелічиш, але доречно назвати найголовнішу - сідаючи за стіл, звертайтесь частіше до розуму. І Ви будете здоровими.   

Трапився цей допис мені при перегляді перших номерів народного часопису Жидачівщини "Новий час". А тому, що тепер щораз більше людей мають проблеми із травленням - вирішив, що варто опублікувати те, що "Новий час" друкував ще у далекому серпні 1990 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар