четвер, 20 вересня 2012 р.

Свіжий погляд на стару брехню


У фондах Тернопільської ОУНБ знайшов підшивки газети "Молодь України" від 1953 р. Вирішив ознайомитись з її матеріалами, а найцікавіше - занотувати, додаючи інколи свої міркування, хоч і суб'єктивні. І, гадаю, не помилився, бо ж мої ровесники про ці події можуть хіба що розізнати із фільмів, книг чи періодичних видань в архівах. Але вкрай важливо знати й розуміти що ж насправді тоді відбувалось та як воно вплинуло на нашу дійсність. Адже ця тоталітарна машина вміло виховала продовжувачів своїх безбожних ідей для сьогодення. Щоправда, тепер вони акуратно замаскувались під запеклих демократів і, навіть, націоналістів. Але тільки для того аби нищити всяку моральність із середини!


В №6948 за 1.01.1953 р. знайшов ось що:




-- ”До вершин комунізму”/редакційна/: --”Найзнаменитішою, найвидатнішою подією, якою минулий рік збагатив життя радянських людей, був ХІХ з’їзд Компартії, виступ на ньому тов.Сталіна, вихід у світ його геніальної праці ”Економічні проблеми соціалізму в СРСР”. Слово за словом, рядок за рядком вивчають радянські люди ці епохальні документи, і привабливі горизонти комуністичного майбуття відкриваються перед ними.”
-- ”І нема більшого щастя, благороднішої мети, ніж усі свої сили і знання віддавати священній справі партії Леніна-Сталіна... ”
-- ”...попереду багато роботи, яка під силу тільки нашій велетенській країні, тільки нашому богатирському народові. Єдиний, монолітний, вступає народ-творець у третій рік нової сталінської п’ятирічки. …, мудре слово тов. Сталіна надихає, окрилює на нові подвиги, на нові комуністичні звершення.”
-- ”А що несе цей рік для мешканців капіталістичних країн? Знову гармати і танки, знову голодні пайки, безпросвітний морок, знову злидні і безробіття. Американо-англійські палії війни заради своїх баришів (всякої вигоди - прим. моя) ладні вогнем і мечем знищити людство, морями народної крові залити землю. Даремні потуги! Мов океанська хвиля, піднімається рух борців за мир, росте і шириться як весняна повінь. Народи беруть захист миру в свої сильні і вірні руки. ї на чолі їх непохитним поборником миру крокує Радянський Союз.”
-- ”Над планетою сяє сонце нової ери, ери Сталіна."




  А ось що пише у цьому ж номері В. Добровольський, лауреат Сталінської премії із Харкова: ---  ”Старе побажання нового щастя вимовляється мільярди разів, але тільки в устах радянської людини і тих, хто йде її шляхом воно звучить впевнено і по-справжньому радісно.” Автор називає громадян РС “людьми табору миру”(!!!).
-- “На протязі багатьох віків кращі люди свого часу, блукаючи в темряві епох, шукали істини, правди і справедливості, які восторжествували, нарешті, у безсмертних ідеях комунізму. /.../ За час свого існування людство наслухалося немало брехливих проповідей, які всіляко принижували велич простої людини, людини-творця, і зображали її покірним знаряддям в руках т. зв. долі. Марксизм-ленінізм відкрив закони розвитку природи і суспільства, піднісши на недосяжну височінь (для кого? - прим.моя) значення, гідність, роль людини, яка віднині має можливість рухатись вперед не навпомацки, ..., а високо піднявши голову, знаючи і розуміючи  свою мету, поставивши передову науку на службу прогресивного людства.”
--  “Партія й народ збагатились цьогоріч грандіозною програмою дій в результаті роботи ХІХ з’їзду, а його рішення пройняті геніальними ідеями великого Сталіна...”
--  “У сформульованому тов.Сталіним основному економічному законі соціалізму відбиті /.../ колосальні переваги перед капіталізмом. Прибуток - ось єдина мета капіталістичного виробництва, Людина з її потребами, а не прибуток, є метою виробництва при соціалізмі. Кожен рядок рішень з’їзду Компартії, кожне слово у праці тов.Сталіна /.../ пройняті величезною любов’ю до людини, піклуванням про її ріст і добробут.”
-- "Вся наша країна - це гігантська лабораторія (відверто і чесно зізнались, що звичайні громадяни були для владців ніким - прим.моя), де створюється чудесний сплав молодості і розумової зрілості, творчого дерзання і кропіткого розрахунку, натхнення і майстерності". 
-- “Кожен трудовий день нашої країни наочно доводить миролюбність радянського народу (але не його владиприм. моя), і все більше й більше людей доброї волі збирає навколо себе Радянський Союз - передовий загін багатомільйонної армії борців за мир”.
-- “Ні гори трупів на полі бою, ні стогін скалічених війною людей, ні кров невинної дитини, ні сльози матері не жахають бізнесменів, банкірів і т. зв. політичних діячів нинішньої Америки. Їх лякає не війна, а перспектива миру, бо “процвітання” Америки вони не мислять без війни, без гонки озброєнь і надприбутків, які є наслідком цієї гонки.
-- “Від доларів кров’ю не тхне”- такий девіз правителів США. Гинуть люди? Хай гинуть. Не їм, цим “правителям”, впадати у сентиментальність. Вони зовсім не сентиментальні; вони - ділові люди, і їм байдуже, хто гине. Хай гинуть всі, тільки б прибутки залишалися, як і раніше, гігантськими.
Прожитий нами рік показав, що імперіалістичні верховоди, які втратили людське обличчя і збожеволіли від ідеї особистого збагачення, ведуть свої країни до економічного краху, а трудящих - до ще більшого зубожіння і голоду.
За повідомленням Статбюлетня ООН, промислове виробництво США в ІІ кв. минулого року знизилось порівняно із 1951 на 5%, в Англії - на 8%, у Бельгії, Канаді, Данії, Голландії  Швеції - на 7%. Мексиканські газети відзначають, що роздрібні ціни в країні щороку зростають в середньому на 13%.
Підбиваючи підсумки минулого року, особливо глибоко відчуваєш разючий контраст між оповитим темними хмарами табором імперіалізму й табором миру, над яким невгасимо сяє сонце сталінського генія.
Були часи, коли людина, зустрічаючи Новий рік, не тільки не поєднувала своїх надій і прагнень із загальною течією життя, але й протиставляла цій течії свої надії. Радянські люди вільні від такої душевної роздвоєності.” /стаття "Зоря комунізму"/

                                                               Додано 15 жовтня 2012 року

Вичитав, що комсомольські активісти були зобов’язані скрупульозно вивчати документи партії і, навіть, писати реферати з якогось питання висвітленого у тому документі! В кінотеатрах столиці під час канікул демонструвались дитячі кінофільми, а перед початком - влаштовувались зустрічі з Героями Соцпраці, вченими, композиторами, письменниками, художниками. Ось так радянська пропоганда виховувала майбутнє, а що маємо сьогодні; на яких засадах виховуються сучасні покоління? А нема жодної ідеології!

Варті уваги цитати із постанови Пленуму ЦК КПУ: виявляється, що "рішення ХІХ з’їзду, промови та “геніальна” праця тов.Сталіна мали всесвітньоісторичне значення"(!!!):


"...Пленум ЦК КПУ вважає, що партійні органи ще погано керують роботою газет і журналів,незадовільно використовують пресу як головне знаряддя пропаганди рішень з'їзду і мобілізації трудящих на успішне виконання цих рішень. В газетах і журналах ще не знаходять всебічного висвітлення великі ідеї, що їх містять історичні рішення ХІХ з'їзду партії, промова тов. Сталіна на з'їзді і класична праця товариша Сталіна "Економічні проблеми соціалізму в СРСР". Ряд статей, опублікованих у газетах і журналах, поверхові й слабі в теоретичному відношенні, не містять нічого нового, повчального, написані недоступною, малопопулярною мовою. 
/.../
Партійні органи не здійснюють ще належного контролю за роботою книжкових видавництв, не зжили політичну безтурботність, яка є серед окремих видавничих прaцівників, що приводить іноді до випуску видавництвами наукових, художніх і популярних книг та брошур, які містять грубі помилки і перекручення. Видавництва недосить зміцнені підготовленими, кваліфікованими редакторами та іншими творчими працівниками.
/.../
Пленум ЦК КПУ вважає, що наявність хиб у пропаганді матеріалів з'їзду в ідейно-політичному вихованні трудящих, в діяльності наукових і творчих організацій, видавництв, редакцій газет і журналів є наслідком триваючої недооцінки партійними організаціями ідеологічної роботи. Деякі партійні організації, захоплюючись господарством, забувають, що ідеологічна робота є першорядним обов’язком партії й недооцінка його може завдати непоправної шкоди інтересам партії і держави, що всяке ослаблення впливу соціалістичної ідеології означає посилення впливу ідеології буржуазної. 
"Там, де слабшає увага до питань ідеології, створюється сприятливий грунт для оживлення ворожих нам поглядів і уявлень. Ті ділянки ідеологічної роботи, які чомусь випадають з поля зору партійних організацій, де слабшає партійне керівництво і вплив, ці ділянки намагаються прибрати до рук чужі люди, всякі елементи з охвістя розбитих партією антиленінських груп і використати для протаскування своєї лінії, для відродження і поширення різного роду немарксистських "точок зору" і "концепцій" (Г. Маленков. Звітна доповідь ХІХ з'їздові партії про роботу Центрального Комітету ВКП(б))." 
Інтереси ж рядових громадян ніхто не думав захищати. Чи не так?

                                                                Додано 20 жовтня 2012 року                                                                    
"Пленум також вважає, що недооцінка ідеологічної роботи в ряді парторганізацій є результатом того, що деяка частина наших керівних кадрів не працює над підвищенням своєї свідомості, не поповнює свої знання в галузі марксизму - ленінізму, не збагачує себе історичним досвідом партії, забуваючи вказівки тов. Сталіна про те, що "чим вищий політичний рівень і марксистсько - ленінська свідомість працівників будь-якої галузі державної і партійної роботи, тим вища і плодотворніша сама робота, тим ефективніші результати роботи..."   
"Пленум ЦК КПУ постановляє:
  1. Вважати першочерговим і найважливішим завданням організаційної й ідеологічної роботи ЦК, об-, рай-, міськ-, окружкомів КПУ і первинних парторганізацій пропаганду серед усіх трудящих матеріалів і рішень ХІХ з'їзду партії, промови тов. Сталіна на з'їзді і геніальної праці товариша Сталіна "Економічні проблеми соціалізму в СРСР" та забезпечення дальшого піднесення політичної і виробничої активності, творчої ініціативи трудящих у боротьбі за успішне виконання завдань нового п'ятирічного плану.
Довести до свідомості кожного комуніста, всіх трудящих великі ідеї, що їх містять рішення з'їзду, промова тов. Сталіна, праця товариша Сталіна з економічних питань, яскраво показувати перевагу соціалістичної системи господарства, культури, ідеології перед капіталістичною системою господарства, буржуазною культурою та ідеологією. Зробити всю ідеологічну роботу наступальною, войовничою, спрямувати її вістря на викриття ідеології і політики імперіалістичної реакції та її агентури, особливо українських буржуазних націоналістів і безрідних космополітів".
  
Були намагання, аби на кожному підприємстві, колгоспі, МТС і радгоспі читалось не менше двох лекцій або доповідей на місяць, а кращі з них мали б публікуватись у пресі.
Об-, рай-, міськ-, окружкомам КПУ наполегливо рекомендувалось:

                                                                                                          " -- посилити марксистсько-ленінське виховання інтелігенції, пам’ятаючи, що від ідейного загартування кадрів інтелігенції, їх політактивності і вміння правильно розуміти і розв’язувати партією завдання - у величезній мірі залежатимуть дальші успіхи в розвитку економіки і культури нашої країни. Наукові роботи мали б рухати вперед теоретичну думку і всебічно зміцнювати зв’язок науки із практикою комуністичного будівництва;
                                                                                                           -- підвищити вимогливість до ідеологів, постійно допомагати їм в оволодінні ідеологією, виховувати їх в дусі високої принциповості, політичної пильності, непримиренності до хиб, перекручень, проявів ворожої ідеології". /№ 6949 від 3.01.1953 р./ 

                                                                 Додано 4 листопада 2012 року


На 4-ій сторіночці того молодіжного вісника в Радянсько - Китайському Комюніке з нагоди передачі Китайської Чанчунської залізниці урядом СРСР уряду КНР є промова тов. Панюшкіна, у якій зокрема запевняється світову громадськість у тому, що "Радянський уряд з перших днів свого утворення проводить ленінсько-сталінську зовнішню політику рівноправності і дружби між народами, яка відповідає не тільки інтересам радянського народу, але й збігається із корінними життєвими інтересами і сподіваннями всіх народів світу, в тому числі й великого китайського народу. Зовнішня політика Радянського Союзу докорінно і принципіально відрізняється від зовнішньої політики, провадженої капіталістичними державами." А часом не називається вона, ота зовнішня політика, "вогнем і мечем?!" /№ 6949 від 3.01.1953 р./

Першочерговий обов’язок комсомольських організацій - докорінно поліпшити ідеологічну роботу.Треба використати всі засоби ідеологічного впливу для посилення комуністичного виховання молоді в дусі беззавітної відданості партії, ленінсько-сталінської дружби народів і радянського патріотизму (!!!)”

Як пише “Молодь України” правлячі кола Англії мають намір скоротити оподаткування багатіїв, аби вони могли більше інвестувати у промисловість, відповідно мали б зменшитись соцвиплати. Чи так воно і сталось -  можливо довідаюсь пізніше зі наступних сторінок газети. /№ 6950 від 4.01.1953 р./

Додано 14 листопада 2012 року

6 січня у статті “До нових успіхів сільгосподарства” /№6951/ відзначається, що "1952р. ознаменувався підвищенням урожайності сільгоспкультур, дальшим розвитком тваринництва, зміцненням громадського господарства колгоспів, збільшенням видачі хліба, інших продуктів і грошей на трудодні колгоспникам і все це завдяки... повсякденній допомозі, що подається українському народу Союзним урядом, ЦК КПРС і особисто тов.Сталіним, а також в результаті братньої допомоги радянських народів і насамперед великого російського народу, небувалого(!!!) патріотичного піднесення викликаного серед трудівників ланів... рішеннями ХІХ з’їзду партії, промовою тов.Сталіна, його геніальним твором “Економічні проблеми соціалізму в СРСР”
Отакої! Навіть успіх художника залежав від того, наскільки той оволодів марксистсько-ленінським вченням про закони розвитку суспільства! Так твердить тов. В. Масленніков, секретар комсомольців Дніпропетровського обласного товариства художників. А кореспондент Анатолій Стась висловив жаль, що "львівські художники поки що не створили яскравих картин про нових людей, палких патріотів соціалістичної Вітчизни." (ст-я "Більше яскравих полотен").
В огляді міжнародних подій подають скупе повідомлення про виключення француза Андре Марті із числа членів Компартії, а у наш час стало відомо, що доки цей чоловік сліпо і самовіддано пропагував їхні ідеї все було прекрасно, та як тільки включив аналітичні здібності свого мозку - став зайвим.


Додано 19 листопада 2012 року


Кандидат історичних наук В. Клімушев аналізуючи "Історичний виступ вождя" 20-річної давності з нагоди підсумків 1-ої п'ятирічки подає наступні суперечності: "З країни немічної і непідготовленої до оборони, вказував тов. Сталін, Радянський Союз перетворився в країну могутню щодо обороноздатності, в країну, готову до всяких випадковостей, в країну, здатну виробляти в масовому масштабі всі сучасні засоби оборони і постачати ними свою армію на випадок нападу ззовні". В іншому місці запевняється читачів у тому, що "РС став могутньою індустріально - колгоспною державою, якій не страшні ніякі вороги". То якщо ви, більшовики, такі грізні, то чому годували цілу армію шпигунів по цілому світі?.
Секретар комсомолу Марія Джеджела із Дніпропетровщини хвалиться, що "з ініціативи комсомольців проведено кілька недільників (підкреслення моє - Євдоким) по заготівлі і вивезенню на поля добрив та виготовленню щитів для снігозатримання." /№6952, 7 січня 1953 р./
Зі сторінок видання довідався, що за високі виробничі показники той чи інший трудовий колектив удостоювався честі перебування перехідного “Червоного прапора”. Яка ж це була гордість!!!                                                                                                                             
“У радянських громадян викликало полум’яне почуття любові до рідного Сталіна те, як він по-батьківськи дбайливо пестив молоде орлине плем’я!"  
З’ясував, що для  досягнення щастя і повноти життя у радянської молоді були всі можливості, а також  великі права, які навіки(!) викарбовані  в Золотій Книзі - Сталінській Конституції!? Зрештою:  
“Нам щастя більшого не треба,
                                          Не треба іншої мети,
                                          Як завжди вчитися у тебе,
                                          З тобою, Партіє, іти!”
Часто можна прочитати про дострокове виконання плану п’ятирічки, але ніде не згадується про якість таких стахановських темпів. Про це можна тільки хіба здогадуватись! Народ же з цього приводу міг би сказати: ”хто спішить - той людей смішить”.
Нерідко трапляються зауваження, аби не минати увагою таке важливе питання, як підвищення ідейно-політичного рівня молоді! /№6955, 11 січня 1953 р. /

                                                            Додано 24 листопада 2012 року
Продовження буде...




Немає коментарів:

Дописати коментар