вівторок, 17 липня 2012 р.

Закон трьох поколінь.

Багатьох людей нині хвилює здоров'я молодого покоління. Адже від того, яким воно виросте, залежить значною мірою доля країни. Отож дуже гірко усвідомлювати, що нерідко дитинство і молодість нівечить тяжка недуга - алкоголізм. Пияцтво батьків не може не впливати на долю дітей. Давно вже досліджує вплив на здоров'я шкідливих спадкових факторів Надія Бурмака, керівник оздоровчого центру "Надія". Нижче подаю невеличку статтю із "Порадниці" на цю тему.


 "Діди пропили печінку онуків" - каже французька народна мудрість. А це означає, що якщо пили діди, печінка їхніх дітей і навіть онуків зазнала генетичних змін, що сприяють швидкому розвитку алкоголізму.
Зазвичай у першому поколінні шлях до алкоголізму займає від 10 до 25 років. Друге покоління спивається за 3-5 років. Третьому "вистачить" від 6 місяців до 3 років!
У першому поколінні спочатку найчастіше уражаються внутрішні органи (печінка, підшлункова залоза, нирки та ін.), і лише під кінець другої - на початку третьої стадії алкоголізму стають помітними зміни в роботі мозку.
 В другому, а тим більше в третьому поколінні діяльність мозку порушується вже з першої стадії. Сп'яніння найчастіше буває патологічним /не стільки п'є, скільки "витворяє"/. І чим раніше підліток почав пити, тим швидше в нього розів'ється алкоголізм і тим страшнішим він буде.
Стрімкий розвиток хвороби часто шокує батьків. Мало хто з них пов'язує це із власними згубними нахилами. Найчастіше звинувачують друзів чи обставини, мовляв, до армії (училища, інституту) був золотий хлопець, це його там зіпсували.
Коли ж на співбесіді у центрі починаємо уточнювати, як розвивалася хвороба, з'ясовується, що батько (а часто й дід) замолоду пив. І хай він навіть уже багато років не п'є, та найкраще було б, якби він не пив тоді, коли зачинав дитину.
Є так званий закон трьох поколінь. Основою його послужили дослідження французького психіатра Морреля, що протягом багатьох років вивчав деградацію династій пияків.
За цим законом алкоголіки народжують більш ослаблених дітей, аніж передбачено для їхнього особистого генофонду. Їхнє потомство неповноцінне. Ця якість передається наступним поколінням. Під впливом алкоголю виникає й посилюється виродження.
Умовною межею дії закону трьох поколінь учені пропонують вважати 50 відсотків. Тобто, якщо до 50% представників покоління мають ослаблене здоров'я, рід іще існує, а якщо кількість здорових його представників стає меншою від 50% , ми кажемо про виродження роду.
Якщо здоров'я дідів узяти за одиницю, то в батьків його збереглася тільки половина, у дітей - чверть, в онуків - одна восьма, а в правнуків одна шістнадцята, або 6%. Отже, 94% представників покоління будуть ослабленими.
Перше покоління - моральна зіпсованість та надмірне вживання спиртного.
Друге покоління - звичайне пияцтво, напади шаленства, згодом недоумство.
Третє покоління - іпохондрія, меланхолія, самогубства і вбивства.
Четверте покоління - тупість, ідіотизм, безпліддя.
Сто років тому американський лікар Дагделл вивчав генеалогію шести арештантів однієї з нью-йоркських в'язниць. Злочинці були родичами. Учений розшукав їхнього родоначальника, що жив у XVIIIст. Ним виявився гіркий п'яниця. Його потомство налічувало 709 осіб, з яких 77 були злочинцями /в тому числі 12 - убивцями/, 85 - дегенератами, 174 - повіями, 16 - власниками будинків розпусти, 206 - жебраками.
Сумні факти, чи не так? Можливо, багатьох вони змусять замислитися і відчути свою відповідальність за здоров'я власних дітей та онуків, зокрема й майбутніх. 

Немає коментарів:

Дописати коментар