середу, 5 вересня 2012 р.

Зелені санітари

Поцікавмося складом повітря кухні у нашій квартирі. Виявляється, за годину горіння конфорок газової плити при зачиненому вікні концентрація чадного газу і двоокису азоту значно перевищує норму, допустиму, наприклад, на хімічних заводах! А у повітрі житлових кімнат виявлено леткі хімічні речовини, які використовуються при виготовленні меблів, килимів, волокнистих та ізоляційних матеріалів тощо. Середних чимало алергенів, і шкідливий їхній вплив на здоров'я, особливо дітей і  людей похилого віку, ми часто недооцінюємо. Дослідження свідчать: концентрація токсичних речовин у повітрі квартир часом досягає настільки значного рівня, що спричиняє захворювання дихальних шляхів - бронхіт, астму.



Вихід в боротьбі із забрудненням повітря спеціалісти вбачають у... кімнатних рослинах, які не тільки засвоюють вуглекислий газ і виділяють кисень, але й поглинають цілу низку шкідливих речовин. Недарма ж помічено: там, де є кімнатні рослини, дихається легше.
Це можуть бути зовсім різні рослини - алоє, аспарагус, герань, традесканція, папороть... Усе залежить від освітленості вашої кухні. Адже є рослини світлолюбні (бегонія, альбіція тощо), а є такі, що добре переносять напівтінь (драцена, аспарагус, фіалки). А кімнатна рослинахлорофітум очищає повітря навіть краще за деякі технічні пристрої - такого висновку дійшов американський вчений Білл Велвертон, який працює в галузі астронавтики і досліджень космічного простору. Однієї такої рослини досить для очищення повітря кухні.
Отож кімнатні рослини - не данина моді, а прекрасний засіб поліпшення екології нашого помешкання.

Ці рекомендації своїм читачам "Порадниця" давала 14 грудня 2000 року.  ...

Немає коментарів:

Дописати коментар