понеділок, 10 вересня 2012 р.

Майте на кухні кілька дощечок

Чи не в кожної господині на кухні є набір гарних розмальваних, покритих лаком дощечок. Зрозуміло, вони декоративні і для різання продуктів не годяться, адже поверхню легко пошкодити ножем, при цьому шматочки лаку, фарби можуть потрапити в їжу. Тож нехай такий набір і надалі прикрашає вашу кухню, а ви ріжте, чистьте, обробляйте продукти на чистих, непофарбованих дерев'яних дощечках.

Досвідчена господиня знає, що таких дощечок у господарстві треба мати щонайменше три: для сирого м'яса (риби), для вареного м'яса (риби) і варених овочів, для хліба. Зелень можна різати на дошці, котру призначено для вареного м'яса, сирі овочі, які збираєтесь варити, - на дошці для сирого м'яса.  
Дрібниці, скажете? Е ні, такий "розподіл обов'язків убереже вас від багатьох прикрощів.
Приміром, сире м'ясо, риба, овочі можуть бути забруднені різними хвороботворними бактеріями. Залишаючись на поверхні дошки, вони забруднять інші продукти, які ви подрібнюватимете на цій самій дошці. Навіть споліскування водою, окропом, вишрібання ножем не завжди допоможуть позбутися бактерій. Тож навіщо ризикувати?
Молодим господиням, для яких тільки-но розпочинаються кухонні університети, нагадаємо, що дошку після кожного використання треба ретельно помити господарським милом чи харчовою содою, опісля вишкребти ножем і ще раз сполоснути проточною водою, а найкраще - окропом!


Це було надруковано "Порадницею" ще 14 грудня 2000 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар