пʼятницю, 31 серпня 2012 р.

До записника господині

Якщо хочете мати добрий бісквіт 

Збийте на круту піну добре охолоджені білки з 0,5 склянки цукрової пудри й дрібкою солі. Окремо розітріть жовтки з 0,5 склянки цукру, додайте склянку борошна, розмішайте й додайте збитий білок, вимішуючи тісто зверху вниз. Випікайте у гарячій духовці 25-35 хв.
                                                                                                  
                                                                               Л. Поліщук, м. Вінниця




  Огірки, зібрані вдень або ввечері, для засолювання не придатні. Найкраще збирати їх о шостій годині ранку.
  Замочувати перед консервуванням слід лише трохи прив'ялі огірки, зняті з грядки 2-3 дні тому. Свіжі, в яких багато вологи, при замочуванні "захворіють на водянку", а при консервованому вигляді будуть м'якими.
  Заливаючи в банки гарячий розсіл, обов'язково підкладайте під струмінь листок хрону, чорної смородини тощо, інакше "обпечете" верхні огірки. Стежте, щоб розсіл покривав огірки на 2 см.
  Найкращий засіб для миття банок - кропива. Мурашина кислота, яку містить ця рослина, знищує мікробів незгірш від соди й мила.
  В обшпарену окропом банку слід відразу ж закладати овочі. Якщо ж вона стояла без діла понад 20 хв., вважайте, що банка забруднилась. За цей час у ній оселяться мікроби в такій кількості, що потім зіпсують продукт.
  У солоні огірки додайте листя молодої щириці, тоді за смаком вони не поступатимуться свіжим овочам.
  А на дно діжки для соління помідорів покладіть молоде листя кукурудзи, і помідори також матимуть смак свіжих.

   Аби довше зберігалася олія, то усипте на кожен літр чайну ложку кухонної солі та подрібнену квасолину і поставте пляшки в темне прохолодне місце
  Молоко не можна зберігати в алюмінієвому посуді. Кип'ячене молоко зберігається довше, якщо всипати в нього дрібку цукру. Воно також тривалий час не скисне, якщо покласти в нього листок хрону.
                                                                                                 Всеволод Бабенко


  Щоб овочі втратили щонайменше вітамінів, кладіть їх у гарячу воду і варіть у закритому посуді;
  Зварені овочі не тримайте у воді, тоді на смак вони будуть кращі;
  Щоб не сльозилися очі при чищенні цибулі, її треба чистити у мисці з водою або часто обливати струменем води з крана;
  Якщо цибулю перед смаженням обкачати в борошні, вона стане золотисто-жовтою;
  Щойно зварені буряки слід залити холодною водою, тоді вони легше чиститимуться;
  Не варіть буряки в солоній воді, бо вони втратять смак і почорніють;
  Буряк при варінні опускайте не в холодну, а в гарячу воду;
  Почищені моркву та буряк не варто тримати у воді, бо вони втратять вітаміни. Краще накрити їх мокрою полотниною;
  Переварена морква втрачає поживність і смак;
  Будь-яку кислоту в овочі додають тоді, коли вони вже майже готові;
  Цінна для людського організму речовина - каротин краще засвоїться, якщо терту моркву заправити сметаною;
  Томати в суп чи борщ кладуть наприкінці варіння;
  Салати зі свіжих овочів заправляйте безпосередньо перед тим, як подаватимете до столу;
  Щоб цвітна капуста приварінні не потемніла, у воду, коли почне закипати, вкиньте шматочок цукру;
  Корені хрону перед чищенням покладіть на 4-5 год. у холодну воду;
  Щоб тертий хрін не потемнів, збризніть його лимонним соком чи оцтом;
  Петрушка стане запашнішою, якщо мити її не холодною водою, а теплою;
  Картоплю "в мундирах" легше чистити, якщо відразу після варіння облити її холодною водою;
  У картопляне пюре треба додавати гаряче молоко, бо від холодного пюре стане сірим;
  Потерта на тертушці картопля не потемніє, якщо влити в неї трохи гарячого молока.

                                         В. Філіпчук, с.Гостомель Київської обл.


 
Зверніть увагу!

Ця публікація часто буде доповнюватись новими підказками, але дата стоятиме від дня першого оприлюднення!

Немає коментарів:

Дописати коментар