середу, 1 серпня 2012 р.

Між нами, споживачами

Чи безпечні для нашого здоров'я пластмасові пляшки?


Останніми роками ця тара з-під газованих і негазованих напоїв стала вельми популярною в домашньому господарстві: зручно і не б'ється. Споживши їхній, так би мовити, первинний вміст, ми повторно заповнюємо пластикові пляшки хто чим: водою, горілкою, олією, квасом, пивом... А чи не шкодить це здоров'ю?
                                                                    


Як відомо, нині ці пляшки об'ємом 1,5-2 л виготовляють не з поліетилену, а з іншого сучасного полімеру - поліетилентерефталату. Якщо їх повторно використовувати для зберіганя води, соку чи пива, нічого страшного не станеться, хоч смак може трохи змінитися. Не варто тільки робити це тривалий час і багато разів. Адже, як стверджують фахівці, в полімері можуть бути залишки вихідної речовини для полімеризації (мономеру), що перейдуть в налиту речовину.
Зате в жодному разі не можна зберігати в таких пляшках олію та горілку. Ці речовини є добрими розчинниками мономеру і "вимивають" його зі стінок пляшки, особливо якщо вона невисокого гатунку. Любителів зберігати олію у такій тарі нехай не заспокоює те, що певні її сорти реалізуються саме у пластмасових пляшках. Насправді при розфасовуванні олії використовують пляшки з інших, спеціально для цього розроблених різновидів пластмаси.
                                                                
Взято із "Порадниці" від 2 листопада 2000р.

Немає коментарів:

Дописати коментар