пʼятницю, 27 липня 2012 р.

Ризик гартує серце

Кожен з нас може навести чимало прикладів, коли людина в екстремальних обставинах здійснює такі "подвиги", про які за умов звичайних годі й мріяти. Скажімо, перестрибує через дуже високий паркан, рятуючись від злих собак, або пересуває важкий комод до дверей, щоб перекрити шлях злодієві. Звідки й сила береться...

 А справді, звідки? Усе просто. Під впливом страху надниркові залози викидають у кров гормон адреналін, що є водночас і природним допінгом, і живою енергією у чистому вигляді. Науковці помітили, що цей гормон виділяється також при перегляді фільмів жахів, при купанні взимку у крижаній воді, під час азартних ігор, відвідування магазинів тощо.
Професор Британської школи з вивчення проблем здоров'я нації при Гарвардському університеті Томас Гласс і його колеги протягом 13 років спостерігали за 2800 літніми людьми. І дійшли однозначного висновку: ті старі, які регулярно дивляться в кіно гостросюжетні бойовики, полюбляють грати в лото, не цураються сексу, завжди готові взяти участь у ризикованих заходах, почуваються значно краще, аніж їхні менш активні однолітки. Ризик так само "загартовує" серце стосовно хвороб, як і систематичні фізичні навантаження. Невеличке хвилювання під час азартної гри стимулює роботу серцевих м'язів, які з роками відчувають брак адреналіну.
Водночас учені кажуть: корисні лише невеликі пригоди з приємним хвилюванням. Не варто літнм людям, довідавшись про ці наукові дослідження, бігти до гральних автоматів, кидати в їхні ненажерливі пащі останні гроші і залишати казино з болем в серці. Річ у тім, що в екстремальних ситуаціях витрачається "недоторканий запас" гормонів, а відновлюється він поволі. Відбувається виснаження гормональної системи, і, як наслідок, надниркові залози всихають, порушуються сечостатеві функції. Отже, в усьому треба знати міру. 


Опубліковано в "Порадниці" 28 вересня  2000р.

Немає коментарів:

Дописати коментар