пʼятницю, 22 червня 2012 р.

Хвороби серця. Чому так, а не інакше?

Цей матеріал  мені трапився на сторінках популярної всеукраїнської газети "Порадниця". Уважно перечитав його і вирішив опублікувати  у своєму блозі.

В Україні через серцево-судинні хвороби потерпає близько 35 % дорослого населення від 18 років і старше, чималий цей відсоток і серед дітей
Медична статистика свідчить, що смертність через серцево-судинні захворювання в економічно розвинених країнах із початку сторіччя зросла  у 5-6 разів і давно вийшла  на перше місце. Наприклад, у США  від таких хвороб щороку помирає понад мільйон осіб на рік, а в  усьому світі 1998 р. пішли з життя15 мільйонів. У чому ж першопричина цих недуг - середовище, генетика, спосіб життя в цілому чи ще щось?


Спочатку проаналізуємо експеримент, який провела... сама природа.Є на світі велика група людей, котрі на серцеві недугиніколи не хворіли, хоча нерідко вони вживають алкоголь, курять цигарки, дієти не дотримуються, нервуються, як всі інші. Це - глухонімі від народження.
Щоб зрозуміти, чому вони не хворіють на серце, довелося проаналізувати не один десяток медичних теорій вітчизняних та зарубіжних науковців і спробувати знайти те, чого не побачили свого часу видатні академіки.
Усі знають, що за допомогою електрокардіографа можна визначити навіть незначніпорушення в роботі серця. В одному із харківських медінститутів було проведено серію експериментів, поєднавши роботу на велоергометрі зі зніманням електрокардіограми (ЕКГ). В одних спробах пацієнт крутив педалі велоергометра мовчки, думаючи тільки про виконувану роботу. В інших - подумки розмовляв із лікарем або уявляв картину розмови, яка відбулася перед тим. До речі, розмова та була доволі нейтральною в емоційному плані - про сім'ю, дітей, погоду. У першому випадку ЕКГ була ідеальною, без порушень. Серце працювало, як відлагоджений двигун. У другому (при розмові подумки та уявленні картини розмови) воно відчутно кололо, що й зафіксували безсторонні прилади. Лікарі ці зміни помітили, але дружно запевняли, що вони перебувають у межах загальноприйнятої фізіологічної норми. Адже вони звикли мати справу зі значнішими порушеннями в роботі серця і тому приділяли мало уваги цим мікроскопічним змінам. Однак саме вони, ці зміни, і є початком серцевих захворювань.
Нерозуміння того, як розвиваються серцеві недуги і що є їхньою першопричиною, не дає лікарям змоги їх вилікувати. Бо хоч би скільки таблетокі лікувальних процедур прийняла хвора людина, вона не одужає, поки з мозку йтимуть нервові імпульси, котрі патологічно змінюють роботу серця. Усі спроби вилікуватися не матимуть позитивного результату. Хворобаз гострої форми перейде в хронічну. І неважливо, скільки вам років, - шість чи шістдесят шість. Нескінченні розмови подумки та уявляння картин цих розмов зведуть нанівець і найміцніше здоров'я. При цьому, якщр ви виконуєте якусь фізичну роботу (на городі, вдома тощо), зміни будуть набагато значнішими, так само, як і при сильому емоційному уявлянні. І навпаки, позбувшись звички постійно подумки розмовляти та уявляти картини розмов, ви одразу відчуєте ефективну дію таблеток, прописаних лікарем, дієт, трав та фізкультури. Людський організм має велику здатність відновлювати свої природні функції, тільки для цього обов'язково треба усунути причини виникнення розладів здоров'я. Що стосується серця, то, щоб зберегти його або оздоровити, треба не тільки дотримуватись здорового способу життя /що надзвичайноважливо/, але якнайбільше зменшити навантаження на свої мовно-слухові центри у корі головного мозку. Для цього навчіться дозувати перегляд і прослуховування теле- та радіопередач. А якщо вже не можете відмовитись від улюблених кіносеріалів (що для хворої людини дуже шкідливо), то хоч не згадуйте їх потім подумки. Виробляйтев собі культуру читання й роботи за компютером, обмеживши потік інформації і з цього боку. Учіться цілком переключатисяз однієї справи на іншу. Позбудьтеся звички постійно говорити, властивої багатьм сердечникам. Робіть для себе мовчазні перерви, наприклад із такого і до такого часу або в певних ситуціях. Сварки та нотації подумки нічому не зарадять, але реально змінять здоров'я не в найкращий бік. Обов'язково звільняйтеся від усіх думок перед сном, якщо маєте намір уночі відпочити, а не померти від серцевого нападу.
5-6-разове зростання кількості серцево-судинних захворювань в економічно розвинених країнах із початку сторіччя в першу чергу пов'язане із лавиноподібним збільшенням потоку інформації, перевантаженням мовно-слухових центрів у корі головного мозку та неправильним, із погляду фізіології людського організму, вихованням й навчанням. Організм людини виявився незахищеним перед усіма цими факторами. Це, як бачимо, не стосується глухонімих від народження, бо мовно-слухові центри у них "вимкнено" з дитинства й інформаціний бум їхні серця не зачіпає (тут треба ще сказати, що відчутної різниці щодо інших захворювань в глухонімих і людей із нормальних слухом мені не вдалося встановити).

                                                                                  Микола Река, психофізіолог

Немає коментарів:

Дописати коментар