неділю, 13 травня 2012 р.

Без Бога - ані до порога! Епістолярій

Це був хіба перший лист, який я написав і зумів зберегти чернетку, аби в разі оприлюднення в газеті міг звірити чи все вірно написано. Ідея його написання виникла після знайомства із текстом проекту Конституції, який ВО"Свобода" подало для ознайомлення широкій громадськості. Датування в кінці тексту - відповідає даті написання листа.


Вельмишановний Олеже Ярославовичу!
Із великим захопленням читав рядки нарису про Ваш славний рід! І вкотре переконуюсь, що "без Бога - ані до порога". Тобто, якщо батьки хочуть добре виховати своїх дітей, то найперше повинні подбати про добру християнську формацію! І більш, ніж впевнений, що незважаючи на атеїстичне цунамі, яке вирувало в Україні,- мати зуміла прищепити Вам паростки побожності.
Зрештою, якщо переглянути біографічні нариси більшості видатних людей, коріння котрих із Галичини - майже всі походять із священичих родів. Цей факт можна сміло використовувати проти тих, які захищають абсолютне роз'єднання Церкви й держави.
А тепер до діла...
Кілька тижнів тому потрапила мені до рук майбутня Конституція України, розроблена за ініціативи Вашої партії. Відразу хочу зауважити, що не читав її докладно. Однак, хочеться зробити акцент на дуже делікатну справу, котра, як на мене, надзвичайно важлива.
Мова піде про присягу.
На моє глибоке переконання, в кінці тексту присяги /як Президента так і депутатів Національної Ради/ слід було б додати слова:" ...І в цьому хай допоможе мені Господь Бог!" Адже в преамбулі є слова:"Керуючись... Божою Волею...", а у статті 3.3 автори проекту Конституції  стверджують, що "Українська держава повинна бути серцевиною духовності Української Нації та всієї європейської цивілізації". Бажання це доволі сміливе і, водночас, вкрай актуальне й справедливе. Але... Повертаюсь до того з чого починав:"Без Бога - ані до порога!".
Яким же було моє здивування, коли, готуючись до написання цього листа, захотів знайти запропоновану поправку в тексті присяги славних вояків УПА - а хоч свічкою серед білої днини шукай!? Отож, тепер стає зрозумілим чому послідовники Донцова і Бандери не зуміли довершити розпочату справу: бо не задекларували, що просять помочі у Всевишнього! А те, що без належного фінансування й обмундирування все ж зуміли досягти таких висот, що навіть знаменитий генерал де Голль дивувався - то завдяки капеланам, котрі відправляли Богослужіння для повстанців. А яких же висот могли наші герої досягти із цією поправкою??!
Адже, націоналізм тотожний консерватизму, а коріння останнього - у християнстві; європейська цивілізація - християнська за своєю суттю. Та й наші "батьки нації" іменують Україну європейською державою із тисячолітньою християнською цивілізацією!


5-7 січня 2009р.Б.

Немає коментарів:

Дописати коментар