пʼятницю, 18 травня 2012 р.

Пам'ятай день святий святкувати! Епістолярій

Впродовж багатьох років важко було збагнути до кінця сенс фрази: "Всяка влада - дана/післана Богом". Хіба аж цього року, гостюючи на Різдвяні свята у батька, почав розуміти суть справи. Кажучи "народною" мовою: "Яку люди собі заслужили владу - таку Господь і посилає".

...Минулого року "українська" політична еліта влаштувала грандіозне святкування 1020-ї річниці хрещення Русі-України, а при найменшій нагоді наголошується про наші християнські корені. Не зрозуміло тільки чи усвідомлюють промовці про що вони говорять!? Бо як інакше пояснити практику котра склалась останніми роками: із 31 грудня по 7-8 січня відпочиваємо "по повній", а вже 8-9 січня, 19 січня спішимо до праці, адже 8 березня, 1-2, 9 травня знову захочеться "свята". Отож, третій день Великодніх свят потрібно знову приступити до роботи.
Постає запитання: що святкуємо 1-6 січня? Відколи для для християнина цивільний Новий Рік став важливішим від приходу на світ Спасителя? Ба більше. "Васьмоє марта" - торжественніше, аніж Богоявлення /і припадає часом на Великий Піст!/. Люди, люди!!? Чому ж тоді нарікаємо на Бога, за те, що не вислуховує наших молитов? А за що нас Пан-Біг має благословити??!
...В липні Івано-Франківщина чи не найбільше потерпіла від повені, але чи зробили висновки? Жодних!!! Це заявляю з впевненістю, бо коли проїжджав жовтневої неділі через Станіславів, їдучи на церковний відпуст, то зауважив авторинок із тисячами машин і покупців. А в цей же час по напівпорожніх церквах відправлялась Свята Літургія. А найжахливіше те, що Церква мовчить! Мовчать і наші націонал-демократи, включно із тими, які протирають штани у кріслах ЗАТ "Верховна Рада України". Щоправда, "прорвало" їх коли захотілось по-піаритись у справі випрошення Патріархату для УГКЦ. Очевидно, зовсім не читають історії, або читають тільки з одного джерела. Зрештою, чи багатьох прохачів Патріархату можна назвати практикуючими католиками? Якщо так, то чому ж тоді неділя не шанується на належному рівні; чому в школах та інших навчальних закладах немає християнської етики?
На кухнях і біля клумб частенько можна почути про те, як нам жиди заважають жити й творити. Інколи чутно також і схвальні відгуки про їхній спосіб виховання дітей. Не заперечую - варто було б і нашим батькам у їхніх повчитись. Не завадило б перейняти й інший досвід чи то практику - щодо святкування суботи. Чимало українців на власні очі бачили, що вже з полудня у п'ятницю Ізраїль починає "завмирати" в очікуванні "сабату". А у нас по неділях - шабаш!!?...
А на закінчення про те, з чого починав. Знаючи з періодики про високий патріотизм та духовність Сокальщини сподівався, гуляючи Червоноградом, підтвердити для себе цю опінію. Взамін отримав розчарування, бо на саме Різдво за майже двогодинну прогулянку не почув жодної(!!!) коляди. Натомість склалось враження, що перебуваю в Іраку або переглядаю в кінотеатрі бойовик: гуділо, тріскотіло, стріляло...На запитання скільки може коштувати один із кращих феєрверків, почув - біля трьохсот гривень!?
А нам кажуть, що світом гуляє криза. Хіба???!

20-21  cічня 2009р.Б 

Немає коментарів:

Дописати коментар