неділю, 22 липня 2012 р.

Посперечаймося із біологічним віком!

До міжнародного дня громадян похилого віку

Не дзвенить, як зазвичай , будильник о 7-ій ранку. Усі вази, що є в домі, заповнено квітами. Учора Вас урочисто провели на пенсію. Було сказано багато теплих слів, колеги згадували Ваші добрі справи, Ваш чесний трудовий шлях. Думалося: і справді, час відпочити, тепер сам собі господар... Але ж чому сьогодні так стискається серце? Чим я, нинішній, відрізняюсь від того, яким був місяць тому? Значить, відтепер я вже старий, ні на що не здатний? І лишається мені тільки одне - просити Господа, щоб дав спокійно вмерти?
"Ні! І ще раз ні!" - перконаний доктор біологічних наук, професор Володимир Юрійович Горчаков.

                                                  



Що собі програмуємо, те й маємо

Чомусь наше суспільство вирішило, що з 55-60 років можна призначати пенсію. А скільки людей, доживши до такого віку  і кинувши роботу, починають швидко наближатися до могили!
Вони замикаються в собі, коло їхніх інтересів звужується, звідкілясь беруться хвороби. Людина вважає, що вона вже нікому не потрібна , не може працювати для суспільства...
Але чому саме 55-60 років? Психологічно перед дюдиною ставлять рубіж: ти вже всього досяг, далі вже немає сенсу жити. Ми забуваємо, що існує підсвідомість, така потужна машина, яка здатна вбити свідомість. Варто повірити в той рубіж, запрограмувати себе на нього - і все! А треба програмувати себе на більший термін тривалого активного життя.
Нині газети дедалі частіше розповідають про довгожителів, які й у сто років не втратили світлого розуму та бадьорості. Читаємо і про літніх хірургів, художників, конструкторів-винахідників. Шведські вчені провели дослідження і виявили: найціннішими працівниками є ті, що досягли 50-60 років. У них і величезний досвід, і прагнення до самостійної роботи. Можливо, в них реакція повільніша, ніж у молодих. Але загалом продуктивність вища, ніж у будь-якого початківця. 
У деяких наших установах діє правило: людей. старших за 45 років, на роботу не приймати. Мовляв, далі вже  - ретроград, йому новаціїі не потрібні, і не під силу. Це помилка! А ви скажіть працівникові старшого віку, що приймаєте його на роботу на 20-30 років. І побачите прекрасний результат. У людини виростуть крила. Сивина не завадить прагненню стежити за новітніми досягненнями, впроваджувати на своєму робочому місці все прогресивне. Досвід старших згодиться молодим.

Подбати про здоров'я заздалегідь

Господь Бог влаштував людину так, щоб вона і у 80 зберігала творчий потенціал, щоб доживала до 100-120 років. Американці це давно зрозуміли, борються за це півсторіччя. А ми ще й не починали. У США зараз стикнулися з проблемою: якщо споруджувати будинки для людей похилого віку з такою ж швидкістю, як подовжується життя, то незабаром усе громадянське будівництво треба буде перевести на це.
Але й ми можемо такого досягти. Кому хочеться спішити на той світ? Хіба що людині, котру замучили старечі недуги...
Доктор біологічних наук, професор В. Ю. Горчаков упевнений, що старість можна відсунути не на один десяток років. Усе залежить від того, коли це починати робити.
Як правило, ми звертаємося до лікаря, коли відчуваємо атаку хвороби. Лікар виписує ліки. Але в кожного препарату є негативна риса - побічний ефект. І до того моменту, як він почне домінувати - ліки корисні. Далі препарат почне вбивати. Скажімо, антибіотики не можна приймати довше, ніж 5-7 днів. Інакше ви так зіпсуєте свій організм, що матимете "лікарняну хворобу". До речі, від неї в США вмирають щороку десь 100 тис. осіб, там статисти це підраховують.
А що, як самому подбати про власне здоров'я заздалегідь? Валеологія (наука про здоров'я) каже:: здоров'я - це стан людини, а хвороба - процес порушення анатомо-морфологічних структур, на яких базується цей стан. Лікарі займаються хворобами, а валеологи -  здоров'ям. Захворювання починаються тоді, коли організм старіє. Тобто, старість - це в першу чергу хвороба. Але старість, виявляється, можна відсунути на 30 - 40 років. Усе залежить від того, коли ти почнеш це робити. Чим раніше, тим краще.
Запам'ятайте: лікувати повинен тільки лікар. Лише фахівець може взяти на себе відповідальність за стан вашого здоров'я. Самолікування - це швидкий шлях на кладовище. Кажу про це тому, що мене інколи просто жах охоплює, коли читаю в популярних виданнях окремі рекомендації "знавців" щодо зцілення від від тяжких недуг з допомогою сумнівних засобів. Є ще й сумісність організму з препаратами. Невипадково для кожної хвороби є цілий список ліків. Завдання лікаря - виокремити з цього списку те, що треба саме вам!
Валеологи розробили комплексну програму боротьби із старінням. На її психологічному аспекті /робота і пенсійний вік/ я вже зупинився. Потрібні й фізичні навантаження, але не надмірні. Якщо запропонувати нетренованим людям пробігти 10 км, лише 1% подолає дистанцію. Тут має бути індивідуальний підхід.
Коли в мене на іспитах студент погано відповідає, не вівідував лекцій, але запевняє, що вчив, я кажу: добре, розповідайте все, що знаєте. Він нічого не розповість! У такій ситуації він просто розгубиться. Це я до того кажу, що людині потрібен план, а не широка перспектива. Без плану вона нічого не досягне. 
У Товариства валеологів уже є центри в Харкові, Києві. Там можна одержати індивідуальну програму, як - сходинка за сходинкою - боротися із старінням, як подолати свій калндарний вік.

 "Щітка" для організму

Важливе місце в цій програмі відведено т. зв. харчовим добавкам /про них планую написати окрему статтю - прим.моя/. Одна із найунікальніших - літовіт. Зараз його виготовляють у Новосибірську, незабаром вироблятимуть і в Україні. 
Вживання літовітів (їх є кілька видів) допоможе нам вирішити багато проблем. Найголовніше - вони виводять з організму за 2-3 тижні важкі метали, які під впливом забруднення повітря, насиченої токсинами їжі відкладаються в наших кістках і м'язах; знищують "шишки" на суглобах ніг; "забирають" подагру; відновлюють роботу серцево-судинної, імунної систем, шлунково-кишкового тракту, нормалізують обмін речовин. Літовіт із мареною фарбувальною розчиняє камінці у нирках.
Є ще глютамінова кислота. Якщо її приймати по 5 г на день, можна запобігти інсультам, інфарктам. Індивідуальна програма включає і певну дозу вітамінів, які активно протистоять розвиткові хвороби Альцгеймера, несправжньому старечому маразмові. Чому несправжньому? Бо людині просто бракує вітамінів групи В.Якщо вони надійтуть в організм, пам'ять відновиться.
Нам треба щодня приймати вітаміни. І нехай ніхто не думає: поїв моркви - одержав потрібну дозу бета-каротину /щодо моркви, то пийте щодня по склянці соку, додаючи трохи сметани чи олії, щоб вітамін краще засвоївся/. Але для боротьби із старінням нам потрібен іще вітамін Е /не менше 400 міжнародних одиниць щодня/ і вітамін С /від 0,5 до 2 г на день/. Потрібну кількість їх практично неможливо одержати з продуктів, які ми споживаємо. Тут може допомогти комплекс вітамінів, який випускає наша фармацевтична промисловість, - каринол. Він у 10 разів дешевший від американського аналогу.
Уже випускають у нас і екстракт куяльницьких грязей, який знімає біль у м'язах та суглобах, допомагає при пародонтозі. Для місячного курсу потрібні  3 пляшки, їхня вартість близько 80 грн. А скільки коштує поїздка на курорт?
Хтось скаже, що я сам собі суперечу. З одного боку, ратую проти самолікування, з іншого - називаю певні препарати. Але річ в тім, що всі вони- абсолютно нешкідливі для організму і відносно недорогі. Хотілося б, аби люди усвідомили: краще і дешевше хворобі запобігти, ніж потім її лікувати. Бо коли "прикрутить", гроші на ліки десь знаходяться.
 Повторюю: боротися з недугою має тільки фахівець. А не допустити її може - і зобов'язана! - сама людина. Уже багато говорилося про різницю між нашим календарним і біологічним віком. Ми в змозі посперечатися з роками, щонайдовше жити без хвороб.

Ця стаття була надрукована у "Порадниці" 28 вересня 2000 року.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар