четвер, 12 липня 2012 р.

Кілька слів про... горілку

Словом "алкоголь" араби називали вищий ступінь перегонки, квітесенцію, п'яту сутність. Спірітус віні (лат.) - дух вина - виявився прозорою рідиною, що горить і не замерзає при дуже низьких температурах.

Стародавня Русь іще не знала горілки, коли Володимир "Красне Сонечко" сказав магометанським послам: "Веселіє на Русі єсть пити" (іслам забороняє своїм послідовникам вживати алкоголь).


Посли з Генуї врахували досвід ісламістів і привезли на Русь у 1386 р. виноградний спирт - "aqua vitae", воду життя. Але вона чомусь не припала до вподоби боярам, її навіть було визнано шкідливою.
Перші винокурні з'явилися на Русі тільки 1448 року, тоді ж було розроблено технологію виготовлення хлібного спирту з вітчизняної сировини. Цар Іоан ІІІ у 1478 р. вів державну монополію на виготовлення і продаж "хлібного вина", а також інших алкогольних напоїв - меду, пива.
У 1533 р. з'явився у Москві перший "царів шинок".
На початку ХІХ ст. російську горілку ввезли у Францію. Після поразки Наполеона, коли 1814 р. російські війська увійшли до Парижа, російська горілка "дебютувала" у ресторані "Вері", де харчувалися генерали й офіцери російської армії. Незавжаючи на витончений смак французьких аристократів, вихований коньяком, горілку ними було оцінено дуже високо.
Із чого тільки не робили горілку наші пращури: з жита, пшениці, картоплі... У дворянських садибах пригощали ароматизованими горілками на всі літери абетки: анісова, березова, вишнева, грушева і так далі - аж до яблуневої.
Але головне питання - видалення з горілки сивушної олії - вирішувалось дуже складно. Застосовували для цього молоко, яйця, риб'ячий клей. Ці коагулянти змішували з горілкою-напівсирцем та знову перганяли. Потім фільтрували її крізь пісок або бавовняну тканину. Навчилися навіть виморожувати горілку: вода разом із домішками замерзла, а спирт залишався очищеним. Було помічено, що вугілля, змішане з горілкою, усуває неприємний смак, колір та запах.
У доведенні горілки до сучасної кондиції брали участь відомі вчені. Цікаво, що докторська десертація Д.І.Менделеєва мала назву: "Про з'єднання спирту з водою". Результатом цієї роботи була горілка "Московська особлива".
"...Першу чарку п'ють за здоров'я, другу - заради насолоди, третю - заради зухвальства, останню - заради безглуздя". 
                                                                                              Анахарсис  Скіфський.
Про наслідки зловживання горілки відомо всім. Але прислухаймося до фахівців.
Ще 1903 р. фізіолог Волович установив, що вживання 60 г чистого алкоголю призводить до збільшення серцевих скорочень на 2000 за добу /120 г - на 13000, 240 г - на 25500/.
Надмірне вживання алкоголю призводить до виникнення серцево-судинних захворювань, гіпертонії, інсульту.
Летальна (така, що призводить до смерті) доза алкоголю в крові - 11,7 г на 1 кг живої ваги. Безпечно і навіть корисно для розчинення тромбів у крові вживати30 г алкоголю на добу.
А щоб не почути на свою адресу образливе: "Не вміє пити", слід пам'ятати кілька простих правил. Пити треба холодну (8-10 градусів) горілку з чарок не більше ніж на 50 г, не змішувати її з іншими алкогольними напоями та добре закушувати.
Щоб захистити шлунок, можна випити перед уживанням спиртного сире яйце або ложку олії. Добре нейтралізує алкоголь також лимонна кислота.

P.S. Продовження теми читайте в публікації "Закон трьох поколінь".

Немає коментарів:

Дописати коментар